Odchod Grécka z eurozóny by nebol dobrou správou pre dlhopisové fondy

10.03.2015 Bratislava

Bratislava 10. marca (TASR) – Prípadný odchod Grécka z eurozóny by nebol vo všeobecnosti dobrou správou pre dlhopisové fondy. "Keby Grécko odchádzalo z eurozóny, samozrejme, že to 'zatrasie' aj úrokovými mierami v eurozóne," uviedol pre TASR predseda predstavenstva Slovenskej asociácie správcovských spoločností (SASS) Roman Vlček.

Odchod Grécka by podľa neho bol zlým precedensom, ktorý by mohol postihnúť aj iné členské krajiny, hlavne v južnej Európe, napríklad Portugalsko, Španielsko či Taliansko.

"U ich bondov by sa dalo očakávať dosť výrazné zvýšenie tzv. kreditných prirážok. Keďže sú v portfóliách správcovských spoločností zastúpené, nebola by to teda dobrá správa pre dlhopisové fondy. Dnes totiž každý, kto manažuje európske bondové portfóliá, nejakú expozíciu na spomínané krajiny má," upozornil.

Eskalácia sporu medzi Gréckom a eurozónou podľa Vlčeka v zásade nikomu neprospieva. "Myslím si, že sa bude hľadať také riešenie, aby si v Grécko v eurozóne plnilo svoje úlohy a aby v nej zotrvalo. Momentálne hodnotím pravdepodobnosť, že by Grécko odišlo z eurozóny trošku nižšiu, ako to, že zostane," myslí si Vlček.

Pripomenul zároveň, že celkový majetok v podielových fondoch a riadených portfóliách pod správou členov SASS dosiahol k 31. decembru 2014 historicky najvyššiu hodnotu, a to 9,095 miliardy eur. V rámci celkového majetku pod správou vzrástla vlani aj hodnota majetku v otvorených podielových fondoch (OPF) distribuovaných v SR na hodnotu 6,249 miliardy eur, čo znamenalo oproti koncu roku 2013 nárast o 18,8 %.

Slovenská asociácia správcovských spoločností združuje 19 spoločností z oblasti kolektívneho investovania ponúkajúcich 503 otvorených podielových fondov.
 

Vyberte región